Followers

Wednesday, May 11, 2011

Basic.Recipe Vanilla & Choc Sponge Cakes





CHOC SPONGE CAKES.

150g gula kastor

bhn A
110 g tepung kek
20 g serbuk koko
1 sudu teh serbuk penaik

75g minyak masak
15 g ovalete

5 biji telur gred A


Disatukan-

60g air
1 sudu teh emulco

Method:
1.griskan acuan kek dgn kertas serap minyak.panaskan ketuhar 180 deg.
2.gaul ovalete dan gula dlm mangku adunan.masuk telur sebiji 2 sambil di pukul hingga sebati.
kemudian masukan bhn Bhn A sedikit demi sedikit.
3.pukul dgn kelajuan perlahan selama 2 minit untuk sebatikan adunan.
tukar pd kelajuan tinggi selama 5 minit hingga adunan betul2 kembang & gebu.
4.perlahankan kelajuan dan tuangkan air emulco.pukul lagi 5 minit dgn kelajuan tinggi.
5.masuk minyak masak *just gaaul sebati.
6.tuangkan adunan kedalam acuan.
7.bakar 45 minit @ sehingga masak.


P/S:keluarkan kek dr ketuhar dan telangkupkan.tujuannya supaya kek tidak mendap.Okkeh ready untuk mendeko.


VANILLA SPONGE CAKES

120g gula kastor
10g ovalete

4 biji telur gred A
1 sudu teh serbuk penaik

40g air
60g minyak/butter cair
esen vanilla

*Bahan Hiasan*
1 tin buah pic
Sedikit badam keping
1 liter krim putar(di pukul sehingga kembang)

Method & Tips:
Sama seperti cara di atas.

'...Selamat Study dr ArieQa Cakes.Semoga ini dapat membantu rakan2 yg baru nak bermula bidang bakers & sangat bermanfaat untuk anda...'


Sincerely,
Qaseh ArieQa

No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...