Followers
Wednesday, May 11, 2011
Basic.Recipe Vanilla & Choc Sponge Cakes
CHOC SPONGE CAKES.
150g gula kastor
bhn A
110 g tepung kek
20 g serbuk koko
1 sudu teh serbuk penaik
75g minyak masak
15 g ovalete
5 biji telur gred A
Disatukan-
60g air
1 sudu teh emulco
Method:
1.griskan acuan kek dgn kertas serap minyak.panaskan ketuhar 180 deg.
2.gaul ovalete dan gula dlm mangku adunan.masuk telur sebiji 2 sambil di pukul hingga sebati.
kemudian masukan bhn Bhn A sedikit demi sedikit.
3.pukul dgn kelajuan perlahan selama 2 minit untuk sebatikan adunan.
tukar pd kelajuan tinggi selama 5 minit hingga adunan betul2 kembang & gebu.
4.perlahankan kelajuan dan tuangkan air emulco.pukul lagi 5 minit dgn kelajuan tinggi.
5.masuk minyak masak *just gaaul sebati.
6.tuangkan adunan kedalam acuan.
7.bakar 45 minit @ sehingga masak.
P/S:keluarkan kek dr ketuhar dan telangkupkan.tujuannya supaya kek tidak mendap.Okkeh ready untuk mendeko.
VANILLA SPONGE CAKES
120g gula kastor
10g ovalete
4 biji telur gred A
1 sudu teh serbuk penaik
40g air
60g minyak/butter cair
esen vanilla
*Bahan Hiasan*
1 tin buah pic
Sedikit badam keping
1 liter krim putar(di pukul sehingga kembang)
Method & Tips:
Sama seperti cara di atas.
'...Selamat Study dr ArieQa Cakes.Semoga ini dapat membantu rakan2 yg baru nak bermula bidang bakers & sangat bermanfaat untuk anda...'
Sincerely,
Qaseh ArieQa
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment